Etno festival bunjevačkih nacionalnih ila, 19. po redu, održan je proteklog vikenda u Bajmoku. Festival je deo manifestacije Dani bunjevačke kulture, koju organizuje Bunjevačkog kulturni centar Bajmok.
Više od 200 učesnika na platou ispred Kulturno – prosvetnog društva „Jedinstvo ” u Bajmoku pripremalo je tradicionalne specijalitete bunjevačke kuhinje, ali i drugih nacionalnih zajednica. Fanci, štrudle sa makom, neizostavna tarana sa divenicom, samo su neki od izvornih bunjevačkih specijaliteta na čiju se degustaciju čekalo u redu.
Specijalitete bunjevačke kuhinje i domaće proizvode predstavila je i Etno kuća “Dešin salaš Lemeš” iz Svetozara Miletića, koji je već 13. godinu zaredom među učesnicima manifestacije.
Na Etno festivalu ove godine svoja tradicionalna jela pripremala je 31 ekipa učesnika iz čak 13 mesta, uglavnom iz Vojvodine, ali je bilo i gostiju iz susedne Mađarske. Manifestacija iako izvorno bunjevačka, zbog učešća više nacionalih zajednica, kao i međunarodnog karaktera, te velike posećenosti svojevrsni je brend Bajmoka, ističu organizatori.
Pored degustacije gastronomskih specijaliteta, posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu rukotvorina i starih zanata, a priređen je i prigodan kulturni program.