Odnosi Srbije i Mađarske na, najvišem nivou

Odnosi između Mađarske i Srbije su na istorijski najvišem nivou, zaključili su Nenad Ivanišević, državni sekretar i Ištvan Pastor, predsednik pokrajinske Skupštine, na zajedničkom, stručnom skupu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i samouprave Srba u Mađarskoj. Na ovom skupu potpisan je i sporazum o saradnji sa ciljem razvoja zajedničke stručne i institucionalne saradnje manjinskih organizacija na polju kulture, obrazovanja, kulturno-prosvetne delatnosti i javnog informisanja.

Mađarska je donela istorijske odluke na poboljšanju položaja Srba u Mađarskoj, rečeno je na skupu. Odvojena su velika finansijska sredstva za renoviranje srpskih institucija, kao što su gimnazija i vrtić u Segedinu. Takođe, započeti su i razgovori o modernizaciji srpskih novina. Sa druge strane, razgovara se i o pitanjima koja su značajna za mađarsku nacionalnu Zajednicu u Srbiji, a koja se tiču polaganja prijemnih ispita na pojedinim fakultetima u Novom Sadu. Razgovori oko ovih, ali i drugih, pitanja nastaviće se nakon predsedničkih izbora u Srbiji.

Najveću korist od dobrih odnosa između dve zemlje imaju upravo nacionalne manjine koje imaju složen identitet zbog činjenice da nacionalno pripadaju državi u kojoj ne žive. Najvažnije je to što se pripadnici nacionalnih manjina, danas, u obe države tretiraju kao punopravni građani.

Obe strane smatraju da je osnovni cilj sačuvati dobre odnose, kao i intenzivno raditi rešavanju svih problema. Na skupu je istaknuto i da je značajno to što je, posle pet godina pauze, nastavljen rad Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske, koja se bavi pitanjima nacionalnih manjina u obe zemlje.