Odbornici usvojili budžet za narednu godinu

U gradskoj kasi naredne godine biće nešto više od 8,5 milijardi dinara. Ovu odluku, nakon duže rasprave, usvojili su odbornici na današnjoj sednici Skupštine grada. Opozicija kritikuje budžet uz navode da nije razvojni, dok iz redova vlasti kažu da su sredstva namenjena upravo za investicije.

Iako je budžet za sledeću godinu uvećan, Subotičani će se u 2023. suočiti sa poskupljenjima javnih usluga i to od 10 do 25 odsto. Takođe, povećana je i osnovica za porez na imovinu od 10 odsto, a kako je gradonačelnik Stevan Bakić naveo, usklađivanje potreba budžetskih korisnika sa planiranim prihodima nikada nije bilo izazovnije.

Opozicija je, sa druge strane, stava da budžet nije razvojni i da nema ekonomsku snagu, već da se njime samo preživljava. Skeptični su takođe i kada je reč o završetku kapitalnih investicija, naročito Narodnog pozorišta.

Kako je objasnio Janoš Nagel, šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, za investicije budžetom je predviđeno preko jedne milijarde dinara, a najveći deo tih sredstava usmeriće se na nastavak radova na adaptaciji i izgradnji Narodnog pozorišta.

Pred odbornicima se našao i plan razvoja grada za narednih deset godina.