Odata počast žrtvama fašističkog terora

Povodom navršavanja osamdeset godina otkako je Žuta kuća u Subotici pretvorena u mučilište, danas je polaganjem venca na spomen ploču odata počast žrtvama fašističkog terora u Žutoj kući.

Do polaganja venca na spomen ploču i odavanju počasti žrtvama fašizma došlo je na inicijativu naše sugrađanke dr Margarete Bašaragin, poverenice Udruženja „Ženske studije i istraživanja“ iz Novog Sada. Do saznanja da se ove godine navršava osam decenija otkako je Žuta kuća pretvorena u mučilište, poverenica Udruženja došla je zahvaljujući radu na projektu koji Udruženje “Ženske studije i istraživanja” trenutno realizuje. Tokom rada na projektu otkrila je potresne životne priče 96 žena koje su 1941. godine ovde bile zatočene, a jedna od njih bila je Subotičanka Lili Bek Krmpotić.

U kući je bilo zatočeni na stotine muškaraca i žena, svih vera i nacija, samo zato što su bili protiv fašističkog terora. Dejan Mrkić iz Istorijskog arhiva Subotice naglasio je da je tortura koja je nad njima sprovođena, opisana opširno u posleratnoj literaturi, a mučenja su bila osmišljena sa ciljem da se ljudima nanese najveći mogući bol, kojem su mnogi i podlegli.

Žuta kuća izgrađena je pre 150 godina, u kojoj se danas nalazi Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku.