Od sutra prijave za energetsku sanaciju domova

Od sutra Subotičani mogu da apliciraju na konkurs Grada za energetsku sanaciju domova. Konkurs će biti otvoren do 25. avgusta, a Grad i Republika subvencionišu do 50% vrednosti investicije, dok ostatak pada na teret korisnika.

Građani će od sutra moći da konkurišu za više mera, i to za zamenu stolarije,a za ovu meru je maksimalan iznos subvencije do 140.000 dinara, odnosno 50% od ukupne vrednosti. Druga mera se odnosi na kotlove na gas gde je opredeljeno 85.000 dinara odnosno 50% od vrednosti investicije, zatim kotlovi na biomasu gde je obezbeđeno 110.000 dinara, za toplotne pumpe je obeobeđeno 250.000 dinara, dok je za zamenu radijatorskih cevnih sistema unutar kuća 120.000 po prijavi i za solarne kolektore za pripremu tople vode obezbeđeno 140.000. Jedina mera za koju sugrađani neće moći da konkurišu je termoizolacija zidova i tavanica budući da se na oglas Grada nije javio ni jedan ponuđač.

Grad i Ministarstvo rudarstva i enegetike zajednički su za mere energetske sanacije objekata obezbedili ukupno 30 miliona dinara kako bi se smanjili energetski gubici.

Konkurs za građane se otvara sutra i trajaće do 25. avgusta, a prijave se podnose lično u Uslužnom centru ili putem pošte. Preliminarni rezultati će biti poznati u septembru, nakon čega će Komisija izlaziti na teren i tek nakon toga će biti objavljene konačne liste.