субота , 1 октобра 2022
Naslovna / Društvo / Od ove godine će sva deca imati jedinstveni obrazovni broj

Od ove godine će sva deca imati jedinstveni obrazovni broj

Sva deca koja su uključena u predškolski i školski sistem od ove godine dobiće jedinstveni obrazovni broj koji će ih pratiti tokom celog školovanja. U PU “Naša radost” već su prikupili sve neophodne podatke kako bi sva deca koja pohađaju pripremni predškolski program pre početka upisa u prvi razred osnovne škole od Ministarstva prosvete dobila ovaj broj.

Jedinstveni obrazovni broj, odnosno skraćeno -JOB je broj koji će od ove godine imati svako dete koje je uključeno u obrazovni sistem u našoj zemlji- od dece koja pohađaju vrtić do studenata na fakultetima. Ovaj broj sadrži ime i prezime deteta, njegovih roditelja, kao i JMBG. Podatke prikupljaju obrazovne ustanove koje deca pohađaju i šalju ih Ministarstvu prosvete koje dodeljuje JOB. U PU “Naša radost” već su završili posao na prikupljanju podataka za decu koja pohađaju obavezan pripremni predškolski program, a čiji će upis u prvi razred osnovne škole početi 1. aprila. Sva deca iz ove grupe, osnovnu školu će upisivati sa jedinstvenim obrazovnim brojem.

Svoj deci koja pohađaju vrtiće PU “Naša radost” biće dodeljen JOB i u tu svrhu roditelji dece koja pohađaju ovu ustanovu ovih dana popunjavaju anketu, koja osim podataka neophodnih za dodeljivanje jedinstvenog obrazovnog broja, sadrži i pitanja o broju članova porodice, maternjem jeziku deteta, udaljenosti objekta koje dete pohađa od vrtića i druga pitanja. “Naša radost” će podatke koje se prikupe ovim upitnikom proslediti Ministarstvu prosvete koje će te podatke koristiti u jedinstvenom informcionom sistemu prosvete gde će postojati ukupno osam različitih registara podataka.

Iz PU “Naša radost” navode da se svi podaci prikupljaju u skladu sa važećim propisma u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i sa pravilima o zaštiti podataka o ličnosti.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

INFO BLOK 29.09.2022.

INFO BLOK 29.09.2022.

2 Komentari

  1. DA POD VELOM ADMINISTRATIVNIH OLAKŠICA BIĆE VREMENOM VEROVATNO PROVUČENI I ZDRAVSTVENI KARTONI DETETA KALENDAR VAKCINACIJE I KO ZNA ŠTA SVE JOŠ. PAMETNIJE BI BILO DA UMESTO ULAGANJA U SOFTVERE, DIGITALIZACIJU I MAŠINERIJU VIŠE VODE RAČUNA O USLOVIMA KOJI VLADAJU U ŠKOLSKIM USTANOVAMA. DA OBEZBEDE SALE ZA FIZIČKO U ŠKOLAMA KOJE IH NEMAJU, FOTOKATALITIČKE PREČIŠĆIVAČE VAZDUHA U UČIONICE, SAPUNE I ADEKVATNE HIGIJENSKE USLOVE I KVALITETNO OBRAZOVANJE GDE ĆE PROSVETNI RADNICI BITI STIMULISANI I ADEKVATNO PLAĆENI DA DECI OBEZBEDE NAJBOLJE.

  2. Ovo je ozbiljno bolesno. I verujem da mnogi roditelji to vide.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.