субота , 28 маја 2022
Naslovna / Društvo / Od osteoporoze najčešće oboljevaju žene

Od osteoporoze najčešće oboljevaju žene

Osteoporoza je bolest čija učestalost u ukupnom stanovništvu raste poslednjih godina, kod nas i svuda u svetu, a u najrizičniju grupu spadaju žene posle 50. godine života, navode stručnjaci povodom Međunarodnog dana posvećenog borbi protiv osteoporoze koji se obeležava danas.

Nastajanje i razvoj osteoporoze su složeni i povezani sa mnogim faktorima- nepromenjivim, kao što su starenje, pol i hormonalni uticaj, kao i sa promenljivim, u koje spadaju pre svega način ishrane i fizička aktivnost, odnosno ukupan način života i navike osobe koja može oboleti od ove bolesti, a da godinama nema jasne i izražene simptome, rekla je dr Zorica Dragaš. Vrlo često se osteoporoza utvrdi tek kada se pojave posledice, odnosno komplikacije sa bolom u leđima i prelomom, koji je nastao bez ili posle minimalne povrede.

Nekontrolisana i nelečena osteoporoza vrlo često može osobu da dovede do funkcionalne onesposobljenosti za svakodnevni samostalan život. U najrizičniju grupu spadaju žene posle 50. godine života. Ovu bolest moguće je izbeći prevencijom koja počinje u najranijem detinjstvu, kada organizam raste i razvija se. Takođe, ono je ključno kada je reč o osetoporozi jeste rano otkrivanje bolesti.

Da bi se formirao zdrav i snažan koštano-zglobni sistem stručnjaci savetuju svakodnevnu fizičku aktivnost kako bi se uneti kalcijum ugradio u kosti. Isto tako, životne navike treba da budu u korist zdravlja, te se duvanski dim, konzumacija alkohola i kafe trebaju izbegavati jer povećavaju verovatnoću razvoja osteoporoze, zajedno sa starenjem i gubitkom zaštitnog uticaja hormona estrogena.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Grad izdaje u zakup 25 poslovnih prostora

Grad Subotica objavio je oglas o davanju u zakup poslovnih prostora na ukupno 25 lokacija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.