Od danas testiranje na veliki kašalj u Zavodu za javno zdravlje

Od danas je, uz uput lekara, moguće obaviti PCR testiranje na veliki kašalj u Zavodu za javno zdravlje, koje predstavlja zlatni standard u postavljanju dijagnoze kod ove bolesti.

Od početka novembra prošle godine do sada u Subotici su laboratorijski potvrđena 33 slučaja velikog kašlja, a od tog broja u ovoj godini zabeleženo je 7 novih slučajeva. Do sada je dijagnostika na ovu zaraznu bolest rađena prvenstveno u privatnim laboratorijama, a od danas je uz uput pedijatra ili izabranog lekara, testiranje moguće obaviti i u Zavodu za javno zdravlje o trošku RFZO.

PCR testiranje na veliki kašalj je najznačajnije da se uradi u prve dve do tri nedelje bolesti, a do sada je dijagnostika u privatnim laboratorijama rađena serološkom metodom, objašnjava dr Bohucki.

Serološki test se radi nakon 2-3 nedelje od zaražavanja i tada se može utvrditi da je osoba u prethodnom periodu bila inficirana bordatelom pertusis, bakterijom koja izaziva veliki kašalj, ali tada već terapija ne daje zadovoljavajuće rezultate.