Od danas prijava za isplatu pola minimalca za april

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je poslodavce da danas 1. aprila kreće prijava za deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, prenosi Tanjug. Ovaj paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

„Poslodavci se za korišćenje ovih mera mnogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu”, rekao je Mali.

Dodao je da će prva isplata polovine minimalne zarade koja se odnosi na mesec mart biti izvršena 8. aprila. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog, kazao je ministar.

Poslodavci koji uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi. Mali je naveo i da je za privrednike dobra vest što će biti proširena garantna šema dogovorena sa bankama za dodatnih 60 milijardi dinara. „Prva izmena, u odnosu na prethodni period, tiče se maksimalne vrednosti kredita koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države, a koja se uvećava za 500 miliona evra, tako da će iznositi ukupno 2,5 milijardi evra. Druga izmena je da će ovakvih krediti biti raspoloživi do 30. juna 2022. godine”, objasnio je on.

Ministar je podsetio da će svim gradskim hotelima biti isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a auto-prevoznici će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus.

Naglasio je značaj privatne potrošnje i podsetio da 28. aprila kreće prijavljivanje građana za pomoć od 60 evra.