Od danas oznake na mesu i mesnim prerađevinama koje su poreklom iz Srbije

Od danas će prilikom kupovine mesa u prodavnicama biti vidno istaknuto ukoliko se radi o mesu i mesnim prerađevinama poreklom iz Srbije. Ovu novinu donosi Ministarstvo poljoprivrede, a primena počinje od danas.

Oni koji su danas kupovali meso u prodavnicama imali su priliku da kod mesa i mesnih prerađevina koji imaju više od 50% sirovine srpskog porekla vide obeležje u obliku trobojke koje označava da je u pitanju domaće meso. Subotičani pozdravljaju ovakav način obeležavanja mesa.

Ministarstvo poljoprivrede je 4. marta ove godine donelo Dopunu Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane kojom je propisano da su trgovci od 1. aprila 2022. godine u obavezi da za meso i proizvode od mesa koji sadrže više od 50% mesa srpskog porekla vidno istaknu grafičku oznaku u obliku trobojke koja mora biti najmannje iste veličine kao i veličina cene izloženog mesa i proizvoda od mesa.

Označavanje se odnosi na goveđe, svinjsko, ovčije, kozije i živinsko meso, kao i na prerađevina koje u sebi sadrže više od 50 posto tog mesa.