Od danas obavezne zimske gume, ako na kolovozu ima snega i leda

Od danas do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, podsećaju vozače iz AMS. U tom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Ako je suditi po gužvama koje se već više od 10 dana beleže u vulkanizerskim radnjama, subotički vozači rešili su da gume promene na vreme, te spremno dočekaju sneg.

Vozači koje smo pitali na vreme su promenili gume jer, kako kažu, žele spremno da dočekaju sneg. Istakli su da svake godine do 1. novembra promene gume jer brinu za svojoju bezbednost, ai i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Iz vulkanizerske radnje navode da je povećan obim posla već unazad dve nedelje, te da vozači dolaze da menjaju gume, ali i da kupuju nove. Cene zamene guma na putničkim automobilima kreću se u rasponu od 1600 do 2000 dinara, dok se cene novih guma kreću od 4000 dinara pa sve do nekoliko stotina evra. Sve popularnije su i univerzalne gume, koje su već duže vreme prisutne na našem tržištu.

Iz vulkanizerske radnje napominju da ne preporučuju kupovinu polovnih guma, te dodaju da je ralika u ceni između novih i polovnih guma mala. Iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju vozače da upotreba zimskih guma pri niskim temperaturama značajno doprinosi bezbednosti saobraćaja, te da na temperaturama ispod 7 stepeni letnje gume gube svoja svojstva pa znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime