Od danas obavezne zimske gume

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od danas su obavezne zimske gume. Vozači su dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika na automobilu. do 1. aprila naredne godine.

Uprkos toplijim vremenskim prilikama, gužve za zamenu guma u vulkanizerskim radnjama počele su još prošle nedelje. Naš sugrađanin Norbert Narančik redovno stavlja zimske gume na automobil shodno zakonskoj obavezi, ali i zbog bezbednosti vozila kojim upravlja.

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja od danas su na automobilima obavezne zimske gume koje su načinjene od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama . Dubina šare zimskog pneumatika ne može biti manja od 4 milimetra, objašnjava vlasnik vulkanizerske radnje, Damir Brajko.

Pored zimskih pneumatika, vozači su u obavezi da u prtljažniku imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prianjanja, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.