Od 1. jula najstariji u privatnim domovima uz pomoć države

Oko 500 najstarijih koji nemaju bliže srodnike i materijalno su ugroženi, a na listama su čekanja za smeštaj u državne staračke domove bi od 1. jula mogli da dobiju mesto u privatnim domovima uz pomoć državnih subvencija.
To je za Tanjug potvrdio pomoćnik ministra za rad u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Miloš Janković, koji kaže da je za takvu vrstu pomoći, budžetom za 2018. predviđeno 204 miliona dinara.
Janković objašnjava da će cena smeštaja za najugroženije građane koji nemaju nikoga da brine o njima biti do 40.000 dinara i da će država nadomestiti razliku između ove cene i primanja kojima oni raspolažu. Ako je na primer, penzija korisnika 30.000 dinara, kaže, preostalih 10.000 će snositi država, a ukoliko korisnik nema nikakav izvor prihoda i spada u kategoriju najugroženijih, država će snositi ceo trošak smeštaja, poručuje Janković.
Podseća da je ta vrsta pomoći za građane trećeg doba trebalo da počne krajem prvog kvartala ove godine, međutim, kaže Janković, pomerena je za 1. juli zbog različitih tumačenja u vezi sa primenom Zakona o javnim nabavkama.
Pružioci usluga mogu biti samo licencirane privatne ustanove socijalne zaštite, kojima Ministarstvo za rad izdaje dozvolu, a takvih je u Srbiji trenutno 191.
Prema Jankovićevim rečima, prosečna popunjenost privatnih ustanova je oko 73 odsto, te upravo tu ima prostora i mogućnosti da veći broj ljudi sa liste bude zbrinut.