Od 1. decembra na kovid-19 testirano 339 mališana

U periodu od 1. decembra prošle godine do 25. februara ove godine kod 39-oro dece potvrđen je virus kovid-19, pokazuju podaci iz Dečjeg dispanzera. Pedijatri savetuju pridržavanje propisanih mera prevencije koje će sprečiti, ne samo širenje kovida-19, već i aktuelnih sezonskih infekcija kod dece.

U periodu od 1. decembra 2020. do 25. februara 2021. godine u Respiratornoj dečjoj ambulanti Doma zdravlja pregledano je 2317 dece. Od ovog broja je na osnovu kliničke slike i epidemiološke situacije na infekciju kovid-19 testirano 339 mališana.

Pedijatri ističu da su nekoliko nedelja unazad prisutne i druge sezonske infekcije zbog kojih veliki broj roditelja dovodi svoju decu na pregled u Dispanzer za decu. Trenutno su aktuelni rota virusi koji najčešće pogađaju decu uzrasta od 5 meseci do 5 godina, kao i akutne infekcije gornjih disajnih puteva koje su u 90% slučajeva izazavane virusima, a veoma retko bakterijama. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ali i ostalih sezonskih infekcija, stručnjaci savetuju pridržavanje svih propisanih mera prevencije i zdrav stil života.

Stručnjaci ističu, da je kada se dete razboli, od izuzetnog značaja adekvatna nega mališana kod kuće, kao i da postoje situacije kada se neodložno moraju javiti pedijatru. Neke od tih situacija su: ukoliko povišena telesna temperatura traje 3 dana ili duže, ako dete ima izrazito bledu-pepeljastu boju kože, ako postoje znaci povećanog rada disajnog sistema kao i ako je dete izuzetno malaksalo i odbija tečnost i hranu.