Oči kao prva linija odbrane – strukom i naukom protiv slepila kod dijabetičara

Odeljenje oftalmologije Opšte bolnice Subotica zajedno sa Udruženjem dijabetičara Subotice juče je, u prostorijama Otvorenog univerziteta, organizovalo besplatne preventivne oftalmološke preglede za članove ovog udruženja.

Cilj jučerašnje akcije, na koju se odazvalo oko četrdesetoro građana, jeste prevencija komplikacija izazvanih dijabetesom u okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa. Pored oftalmoloških pregleda, održano je i kratko predavanje, kako bi se građani bolje upoznali sa dijabetesom, ali i kako bi čuli nešto više o novim modalitetima prevencije. Na ovu akciju je došao i Lajčo Vujković, član Udruženja dijabetičara Subotice, koji se sa ovom bolešću bori više od dve decenije.

Kroz ovu akciju lekari iz Opšte bolnice želeli su da ukažu na značaj i ulogu oftalmologije, i ukazali da se pomoću pregleda očnog dna može videti pravo stanje ove bolesti i u kojoj fazi se nalazi, rekla je dr Alisa Gvojić, načelnica oftalmologije u Opštoj bolnici Subotica. Pregledi su obavljeni pomoću novog softvera, koji se u subotičkoj bolnici koristi od prošle godine.

U planu Opšte bolnice je i povremeno organizovanje sličnih akcija, u cilju sprečavanja komplikacija dijabetesa.