Očekuje se povećana emisija polena ambrozije

 

U narednim danima očekuje se povećana emisija polena ambrozije u vazduhu koje će kod alergičnih osoba izazvati brojne smetnje. Visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu će se zadržati do druge polovine septembra, a prema kalendaru cvetanja polena, druga polovina avgusta pogoduje i cvetanju ambrozije, konoplje i koprive zbog čega lekari alergičnim osobama savetuju primenu propisane terapije.

Biolog u ZZJZ, Tatjana Škorić, ističe da je koncentracija polena u vazduhu uobičajeno visoka u ovom periodu godine. Proteklih dana došlo je do smanjenja koncentracije polenovih zrna(izmereno je do 30zrna) zbog padavina, ali se u toku narednih dana očekuje preko 100 polenovih zrna u kubnom metru vazduha što je veoma visoka koncentracija.

Prema rečima načelnice Centra za promociju zdravlja u ZZJZ, dr Nade Kosić Bibić,

simptomi koji se javljaju kod alrgičnih osoba su svrab očiju, kijanje i curenje nosa, zapušen nos, otežano disanje uz svrab grla i ušnih kanala, pojačana sekrecija, nadražajni kašalj, umor i glavobolja. Svi simpotmi otežavaju svakodnevni život i remete san stoga je važno da osobe koje su alergične izbegavaju izlazak napolje u toku dana, da biraju zatvorene prostorije za obavljanje aktivnosti koje će vetriti tek posle 22 časa kada je smanjena koncentracija polena u vazduhu.

Lekari ističu da je lečenje alergije neophodno jer iz godine u godinu može imati težu formu. Alergičnim osobama preporučije se preventivno uzimanje terapije pre perioda cvetanja, kao i u periodu cvetanja i emisije polena ambozije u vazduhu koja će trajati do kraja septembra.