Obuka – „Sa devojkama i za devojke“

Kancelarija za mlade Grada Subotice ugostila je udruženje Atina iz Beograda, čiji su predstavnici danas održali prvu trening obuku “Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti”. Obuka će biti održana i sutra u prostorijama Gradskog omladinskog centra.

Dvodnevnu trening obuku, za učenice srednih škola, pod nazivom “Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti”, sprovodi udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika nasilja nad ženama, „Atina“ iz Beograda. Jedna od učesnica današnje obuke bila je i Valentina Solar koja pohađa Politehničku školu. Kako kaže, rodne ravnopravnosti nema, a to je i sama iskusila dok je trenirala rvanje.

Iz udruženja “Atina” navode da će fokus obuke biti na rodnoj ravnopravnosti, nasilju, pogotovo sa osvrtom na digitalno nasilje. Ideja jeste da se čuju razmišljala učesnica, ali i da kroz predavanje čuju i nauče više o rodnim ulogama i saznaju šta je u osnovi svake vrste nasilja i diskriminacije.

Na današnjem predavanju učestvovalo je oko 25 devojaka, a podršku u realizaciji pružila je i Kancelarija za mlade Grada Subotice, u čijim se prostorijama obuka održava.

Obuka će biti održana i sutra u prostorijama Gradskog omladinskog centra, na Senćanskom putu, kod Glavne Autobuske stanice. Podršku u implementaciji projekta nosi Ministrastvo omladine i sporta, preko lokalnih Kancelarija za mlade u Beogradu, Subotici i Nišu.