среда , 28 септембра 2022
Naslovna / Društvo / Obrazovanje dece migranata

Obrazovanje dece migranata

Deca migranti koji borave u Prihvatnom centru od ponedeljka će ponovo biti uključeni u obrazovni sistem. Nastava će se 2 dana odvijati u samom Centru, dok će dva dana deca odlaziti na nastavu u OŠ „Jovan Mikić“. U cilju što bolje integracije migranata u obrazovni sistem i kako bi se upoznali sa dosadašnjim iskustvima svih uključenih strana, danas je u Plavoj sali Gradske kuće održan sastanak, kojem su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, sindikata obrazovanja i škola.

 

Prošle godine su u obrazovanje migranata u našem gradu bile uključene 4 osnovne škole, kada su njihovi učitelji i nastavnici odlazili u Prihvatni centar i tamo držali nastavu. Ove školske godine 3 škole će realizovati nastavu u Prihvatnom centru, a OŠ „Jovan Mikić“ će biti domaćin učenicima migrantima, Naime, dva puta nedeljno će deca migranti dolaziti u ovu školu gde će učiti određene predmete.

 

Evropski odbor sindikata za obrazovanje predstavlja 132 sindikata iz 48 zemalja sa članstvom od oko 11 miliona prosvetnih radnika od predškolskog do visokog školstva. Predstavnica ovog odbora je istakla da je bitna međusobna saradnja svih uključenih strana.

 

Trenutno u Prihvatnom centru u Subotici boravi 50 migranata, od čega je 13-oro dece. Ova deca će od 1. oktobra biti uključena u naš obrazovni sistem, a u implementaciji ovog projekta uključeni su sindikati, jedinice lokalne samouprave i škole.

 

Sastanku u Plavoj sali prisustvovali su predstavnici Gradske uprave Subotica, predstavnici Evropskog odbora sindikata za obrazovanje, Evropske federacije poslodavaca u sektoru obrrazovanja i Sindikata obrazovanja Srbije.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

Audio izložba “Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih” u Fondaciji „Danilo Kiš“

U prostorijama Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, u četvrtak, u 19 časova, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.