Obilne kiše pogoduju razvoju bolesti u zasadima šljive, vinove loze i jabuke

Trenutni vremenski uslovi i obilne padavine veoma pogoduju razvoju određenih bolesti u zasadima jabuke, šljive i vinove loze, navode iz PSS. Dok se u voćnjacima pod jabukom mogu pojaviti pepelnica i čađava krastavost plodova, vinovoj lozi, pored pepelnice, preti i siva trulež grožđa. U voćnjacima pod šljivom može doći do pojave plemenjače, te šupljikavosti lišća šljive.

Na teritoriji Subotice pod jabukom je oko 1700 hektara, a obilne kiše stvaraju pogodne uslove za razvoj određenih prouzrokovača bolesti koji mogu štetiti ovim zasadima. Iz PSS navode da bi zbog kiša koje su padale prethodnih nedelja moglo doći do pojave pepelnice, kao i čađave krastavosti ploda.

Kiše mogu naneti ozbiljne štete i vinovoj lozi koja se trenutno nalazi u fazi kada se bobice dodiruju, a vremenske prilike poguduju razvoju tri najznačajnije bolesti grožđa.

U zasadima šljive registrovano je prisustvo jaja i piljenje larvi druge generacije šljivinog smotavca, pa iz PSS upozoravaju da je potrebno preduzeti tretmane insekticidima. Kiša pogoduje i razvoju plemenjače, te šupljikavosti lišća šljive.