Obezbeđeno po 310 evra za više od milion zaposlenih u privrednim delatnostima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je obezbeđeno po 310 evra za više od milion zaposlenih u privrednim delatnostima.

 

Navodeći da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade, Mali je  rekao da će prva uplata u ruke zaposlenih stići do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

 

To je oko 18.000 dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra„, naveo je Mali, a prenelo Ministarstvo finansija.

 

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

 

Mali je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike. 

 Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2 odsto našeg BDP-a. Dakle, država će za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara„, istakao je Mali.