Obeleženo 30. godina Narodne kuhinje

U prostorijama Crvenog krsta Subotica na Svetski dan hrane, obeleženo je 30 godina programa Narodne kuhinje putem kojeg topli obrok u toku dana dobije 1200 socijalno ugroženih sugrađana.

Program Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica počeo je sa radom u oktobru 1993. godine i od tada u kontinuitetu snabdeva toplim obrocima socijalno ugroženo stanovništvo. Svakog dana se pripremaju topli obroci na 30 punktova u 33 mesne zajednice, ističe koordinator programa Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotioca, Miodrag Varo.

Rad Narodne kuhinje je zahtevan i nadasve opsežan i podrazumeva angažovanje većine zaposlenih u Crvenom krstu Subotica, ali bi bio nezamisliv bez finasijske podrške grada Subotice i viših nivoa organizovanosti: Crvenog krsta Srbije, brojnih donatora i volontera, istakla je predsednica Crvenog krsta Subotica, dr Livija Despenić.

Subotička lokalna samouprava svake godine u budžetu opredeli sredstva za funkcionisanje programa Narodne kuhinje. Ove godine je za kuvane obroke i porodične pakete iz gradskog budžeta opredeljeno 36,7 miliona dinara što je za 2,1 milion više u odnosu na prošlu godinu, istakao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

Na godišnjem nivou u Crvenom krstu Subotica se kroz program Narodne kuhinje distribuira preko 137.000 toplih obroka, a sa 1200 korisnika subotička Narodna kuhinja je jedna od najvećih u Srbiji.