субота , 1 октобра 2022
Naslovna / Društvo / Obeleženo 27 godina od proglašenja prvog Ustava R. Srpske

Obeleženo 27 godina od proglašenja prvog Ustava R. Srpske

Pod sloganom „Ponosna i vječna“, sinoć je, u Beogradu, obeležen Dan Republike Srpske i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Republike Srpske. Svečanom prijemu u Starom dvoru koji je, tim povodom, organizovalo Predsedništvo Republike Srpske u Srbiji prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je, prenosi Srpskainfo, naglasila da je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizovalo prijem u Beogradu radi obeležavanja dva najznačajnija datuma u procesu stvaranja Srpske – jedan je 9. januar 1992. godine kada je Republika rođena, a drugi 28. februar kada je Srpska dobila Ustav, a na temelju ustavnosti i svoje pravno, političko i administrativno funkcionisanje.
Uz isticanje da je ponosna na činjenicu da je, u gotovo nemogućim okolnostima, obezbeđena puna institucionalna, politička i finansijska stabilnost Srpske i da se „sa sigurnošću može reći da je Republika Srpska danas jedina samoodrživa zajednica unutar BiH“, Cvijanovićeva je poručila da treba jačati snagu i očuvati upornost i posvećenost daljoj izgradnji Republike Srpske koja je simbol opstanka, garant bezbednosti i pretpostavka razvoja.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo što se u Beogradu obeležava dan kada je Republika Srpska dobila prvi Ustav i podsetio da je on bio „jedan od onih koji je pre 27 godina digao ruku i dao svoj glas za donošenje prvog Ustava Srpske“.
Dodik, koji je i predsedavajući Predsjedništva BiH, podvukao je da je srpski narod stradalnički narod koji se kroz vekove borio za slobodu i delio tu slobodu sa drugima, da je Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda i da za Srbe nema slobode bez države.
Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej poručio je da samo jedinstvom Republike Srpske i Republike Srbije možemo kao srpski narod „koga Drina ne deli nego kao most spaja“ odoleti iskušenjima svetskih sila, koje su nam, kako je rekao, nekada bile prijatelji, a sada su im i Srbija i Republika Srpska „trn u oku“.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

INFO BLOK 29.09.2022.

INFO BLOK 29.09.2022.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.