Obeleženo 27 godina od oružane akcije hrvatske države “Oluja”

U organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga danas je obeleženo 27 godina od oružane akcije hrvatske države “Oluja” kojom je 1995. godine sa teritorije Hrvatske sa svojih ognjišta proterano oko 250.000 Srba. Ovaj datum obeležen je parastosom žrtvama u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i tribinom na Otvorenom univerzitetu na temu progona i stradanja srpskog stanovništva.

Gradonačelnik Bakić je obraćajući se prisutnima na tribini podsetio da danas obeležavamo 27 godina od zločinačke operacije “Oluja” koje su u leto 1995. godine sprovele hrvatske vojne i civilne vlasti nad srpskim življem u Republici Hrvatskoj proteravši iz Severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna oko 250.000 Srba. Oko 2500 ljudi je ubijeno, za još toliko se traga, a uništeno je skoro 25.000 njihovih kuća, kao i mnogi privredni objekti, crkve, muzeji, spomenici i druga kulturna nasleđa, samo zato što su Srbi- rekao je gradonačelnik.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodni poslanik, Milimir Vujadinović je istakao da je ovo jedan od najtužnijih dana u istoriji srpskog naroda. On je rekao da su na delu pokušaji revizije i relativizacije onoga što se desilo ovih dana 1995. godine na teritoriji današnje Hrvatske.

Organizator obeležavanja 27 godina od vojne akcije hrvatske države “Oluja” je Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga čiji je predsednik Miroslav Karan istakao da je zadatak ovog udruženja da ovakva istorijska dešavanja obeležavaju jer ih se moramo sećati, pamtiti i spominjati.

Tribinu na temu progona i stradanja srpskog stanovništva na teritoriji današnje Republike Hrvatske održao je prof. dr Vojin Kalinić.