Obeležena slava Hrama Svetog proroka Ilije na Paliću

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog proroka Iliju u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. Svečanom liturgijom i litijom sveštena lica i mnogobrojini vernici u Hramu Svetog proroka Ilije na Paliću obeležili su crkvenu slavu.

Među građanima koji su prisustvovali svečanoj liturgiji, bilo je i onih koji su proslavljali krsnu slavu te su u Hramu osveštali kolač, vino i nabavili slavsku sveću.

Gradnja Hrama na Paliću započeta je 2000. godine, a od 2007.godine od kada je podignut krst u njemu se služi sveta liturgija. Hram će biti freskopisan kada se budu stekli materijalni uslovi za tu investiciju poručuju iz Palićke parohije. Vernika koji redovno dolaze ima oko pedesetak, a taj broj se povećava tokom praznika zbog čega je jerej Veljko Veljković, palićki paroh veoma zadovoljan. Sveti Ilija je jedna od najvećih slava kod pravoslavnih vernika a u hrišćanstvu je poznat kao prorok zbog čega je bio prognan, a pored toga bio propovednik koji je zalagao za postojanje jednog Boga.

Postoje mnogobrojna narodna verovanja i običaji koji su vezani za taj dan kao što je verovanje da sveti Ilija zaboravi svoj dan, te ukoliko toga dana bude grmljavine to označava da se Ilija prisetio svoga dana. U narodu se kaže „Posle Svetog Ilije sunce sve milije“ što znači da će posle ovog datuma biti sve manje sunčanih dana.