Obeležena godišnjica od pretvaranja Žute kuće u mučilište

Ovog meseca navršila se osamdeset prva godina otkad su okupacione vlasti pretvorile Žutu kuću u zloglasno mučilište. Polaganjem venca na spomen-ploču dr Margareta Bašaragin iz Udruženja Ženske studije i istraživanja podsetila je na tragičnu sudbinu žrtava okupatora.

Tokom Drugog svetskog rata, od 1941. do 1944. godine, kroz kuću terora prošlo je više stotina Subotičana, među njima i oko stotinu žena, koji su mučeni na najbrutalniji način od strane okupatora. Kako objašnjava dr Margareta Bašaragin, koja istražuje sudbine subotčkih žena koje su pružile otpor fašistima, do imena žrtava došla je zahvaljujući spisku koji je sačinila književnica Magda Simin Bošan, koja je i sama bila zatvorenica. Od žena koje su prošle kroz Žutu kuću, na smrt je osuđena Lola Vol, koja je obešena ispred današnje zgrade suda zajedno sa 14 njenih saboraca.

Polaganjem venca na spomen-ploču, koja se od 1967. godine nalazi na zgradi današnjeg Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku, prilika je i da se skrene pažnja javnosti na ovaj značajan datum i oda počast stradalim žrtvama od fašističkog terora , kaže sagovornica.

Žuta kuća izgrađena je pre 150 godina i pre nego što se u nju uslelila Hortijeva kontraobaveštajna služba, bila je sedište banke.