Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u logore

Polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama Holokausta i komemorativnim skupom u Sinagogi, obeležena je sedamdesetpetogodišnjica deportacije subotičkih Jevreja u nacističke logore. U logore širom Evrope, 1944. godine deportovano je 4 hiljade subotičkih Jevreja.
Marika Birman imala je svega mesec i po dana kada su ona i njena majka deportovane u logor Štrashof, a ostatak porodice u druge logore širom Evrope. Danas, ova sedamdesetpetogodišnja žena živi u Izraelu gde je i osnovala porodicu, ali se u rodnu Suboticu često vraća. Kako kaže, što je starija sve je više boli sećanje na ogromno stradanje koje je zadesilo njenu porodicu i njen narod.
Tog 16. juna 1944. godine u logore širom Evrope odvedeno je oko 4 hiljade subotičkih Jevreja. Nakon oslobođenja iz nacističkih logora se u Suboticu vratilo tek 1080 Jevreja, a polovina njih je otišla da živi u Izrael odmah po formiranju države. Danas, jevrejska opština u Subotici broji 250 članova koji čuvaju od zaborava kulturu, jezik i istoriju ovog naroda. Oni pažljivo čuvaju i upomene na sve one koji nisu preživeli nacističke logore, te šalju poruku da se takvo stradanje više nikada i nikome ne sme dogoditi.
Govoreći o strašnim stvarima koje su se dešavale tokom Drugog svetskog rata, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban poručio je da je dužnost svih da neguju sećanja na žrtve. On je dodao da obeležavanje jednog od najtragičnijih datuma predstavlja jasno upozorenje da se ovakvi događaji više ne smeju ponoviti.
U dvorištu Sinagoge, kod Spomenika žrtvama Holokausta vence su, između ostalih, položili gradonačelnik Bogdan Laban, načelnik Svernobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, prestavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predstavnici nekoliko jevrejskih opština, konzularni predstavnici, te članovi brojnih organizacija i udruženja.