Obeležena dvanaesta godišnjica od osnivanja Zavičajnog udruženja „Dalmacija“

Zavičajno udruženje „Dalmacija“ iz Subotice obeležilo je sinoć u Velikoj većnici Gradske kuće, dvanaestu godišnjicu postojanja i rada.

Prigodnoj svečanosti, u okviru koje je izvedena predstava – monodrama „Dosije Dositej”, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da su rukovodstvo i članovi Zavičajnog udruženja „Dalmacija“ kvalitetnim radom uspeli da običaje i tradiciju svog rodnog kraja, koje čuva i neguje ovo udruženje, uvrste u kulturni život Subotice i da sebe predstave kao dobre domaćine i sugrađane svima onima sa kojima žive u ovom gradu.

Prisutnima u Velikoj većnici obratili su se predsednica Upravnog odbora Zavičajnog udruženja „Dalmacija“, Tatjana Mandić, kustoskinja Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja Srbije, Eliana Gavrilović, i kustos muzeja u Temišvaru, Andrej Milin.

Monodrama „Dosije Dositej“, koja je sinoć izvedena jubilarni – deseti put,  inspirisana je Dositejevim radom i njegovim dolaskom u Beograd pred kraj života. Tekstove o Dositeju priredila je Eliana Gavrilović, a lik Dositeja Obradovića oživljava glumac Vladimir Cvejić. Zavičajno udruženje „Dalmacija” osnovano je 12. juna 2010. godine.