Obeležena 23. godišnjica ,,Oluje“

U organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga obeležena je 23. godišnjica ,,Oluje“. U okviru programa Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj akciji Hrvatske otvorene su izložbe posvećene Oluji na Otvorenom univerzitetu i u vestiblu Gradske kuće, a prikazan je i dokumentarni film pod nazovom ,,Krst nad jamom“.

Predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, Borivoje Vukajlović, istakao je značaj kulture sećanja i vrednost izložbi koje prikazuju izvedene zločine tokom Drugog svetskog rata u Jadovnu i one izvršene tokom Oluje. Prema njegovim rečima važno je da se stradanje ne zaboravi kao ni činjenica da su izbegli pronašli nov dom i naišli na prihvatanje na teritoriji Severnobačkog okruga.

Predsednik Udruženja ,,Jadovno 1941.“, Dušan Bastašić, rekao je da je ovo deveta godina za redom kako se se na tolerantan način obeležava stradanje i sećanje na Jadovno 1941. Izložba ,,Tamo gde pravednici počivaju“ je postavka mladog fotografa Nikole Zajca iz Banja Luke. U sklopu obeležavanja Dana sećanja na žrtve ,,Oluje“ prikazan je i dokumentarni film pod nazivom ,,Krst nad jamom“ putem koga se predstavlja odnos potomaka i lokalnog stanovništva prema stradalačkim temama.

Tokom Oluje koja je započela 4.avgusta 1995.godine i predstavlja najveći pogrom Srba u Hrvatskoj proterano je oko 250.000 Srba, 2.000 žena, dece i starih je ubijeno dok je 10.800 ljudi našlo utočište na severu Bačke.