Obeležena 103. godišnjica od oslobođenja Subotice

Polaganjem venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici i na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. na Puškinovom trgu u subotu je obeležena 103. godišnjica od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.


Tačno u 10 časova i 15 minuta, 13. novembra 1918. godine, srpska vojska ušla je u naš grad i bez ispaljenog metka donela dugoočekivanu slobodu. Nikola Jovičić, poreklom iz Užica, potomak je Gvozdena Jovičića, narednika vojske Kraljevine Jugoslavije, koji je učestvovao u svim ratovima od 1912. do 1918. godine. Kako kaže, na ovaj način čuva uspomenu na svog pradedu i na njegove saborce.

Predsednik udruženja Potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca “Kralj Petar Prvi”, Dušan Vulić, naglasio je da je udruženje osnovano pre 25 godina sa ciljem očuvanja uspomene na ljude koji su se borili i dali svoje živote za Srbiju.

Ove godine obeležava se i vek od naseljavanja ratnih dobrovoljaca u ove krajeve. U ime lokalne samouprave venac na Spomenik junacima za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine položili su član Gradskog veća Srđan Samardžić i šef Kabineta gradonačelnika, Sava Stambolić.