Obeležena 101. godišnjica od ulaska srpske vojske i oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici i na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu, obeležena je 101. godišnjica od ulaska srpske vojske i oslobođenja u Prvom svetskom ratu.
Na današnji dan, 1918. godine srpska vojska vozom je stigla na Železničku stanicu, a dolazak vojske značio je kraj Velikog rata. Radoje Krstić, sin Milića Krstića koji je učestvovao u Balkanskim ratovima, kao i u Prvom svetskom ratu, kaže da je na svog oca, koji je u ratovima “zaradio” čak 7 odlikovanja, veoma ponosan. Prisećajući se reči svoga oca, Radoje kaže da su brojni Subotičani tog 13. novembra dočekali srpsku vojsku koja im je donela dogoočekivanu slobodu.
Na značaj današnjeg datuma podsetili su i članovi Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, koji su istakli da je naša obaveza da evociramo uspomene na slavnu srpsku vojsku koja je prošla golgotu i donela slobodu našim građanima tog 13. novembra 1918.
Samo 12 dana kasnije na Velikoj narodnoj skupštini doneta je odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, podsetio je zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, i dodao da je ovoj značajnoj odluci prethodio uspeh srpske vojske.
Vence na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918, između ostalih, položili su gradonačelnik Bogdan Laban i načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković.