Obeležen Svetski dan secesije

Gradski muzej 9. put po redu obeležio je Svetski dan secesije. Program je počeo sinoć predavanjem dr Olge Kovačev Ninkov o umetnosti vitraža Mikše Rota i stručnim vođenjem kroz izložbu „Istoricizam i secesija“, dok je danas organizovan besplatan odlazak na toranj Gradske kuće.

Izložba „Istoricizam i secesija“, prema rečima dr Olge Kovačev Ninkov, pruža širi kontekst prema istoricizmu, tj. drugoj polovini 19. veka. Upravo u stilu istoricizma je vitražista Mikša Rot, započeo svoje stvaralaštvo, da bi na prekretnici 19. i 20. veka bio jedan od najznačajnijih vitražista u Evropi u stilu secesije.

Tradicionalno, na Svetski dan secesije Subotičani i turisti imali su priliku da se sa 260 stepenica popnu na terasu Vidikovca i da sa visine od 45 m uživaju u pogledu na ceo grad. Za neke od njih, iako su rođeni Subotičani ili su ceo radni vek proveli u Gradskoj kući, ovo je bio prvi obilazak Vidikovca.

Uz stručno vođenje upoznali su se graditeljima i odlikama ovog vrednog primera secesijske arhitekture, dela arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba, koji je svečano otvoren pre 110 godina.