уторак , 13 априла 2021
Naslovna / Društvo / Obeležen Svetski dan Roma

Obeležen Svetski dan Roma

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma i 50 godina zvaničnog postojanja romske zajednice, učenici tri subotičke škole u kojima ima najviše đaka iz ove populacije pripremili su program ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću, na kojoj je istaknuta i romska zastava.

U Subotici zvanično živi 2959 pripadnika romske populacije, a prema procenama u gradu ima oko 4000 Roma. Koordinator za romska pitanja, Stevan Nikolić, kaže da je romska populacija u gradu izrazito heterogena po pitanju veroispovesti, teritorijalne pripadnosti i upotrebe romskog jezika.

Iz Gradskog budžeta ove godine opredeljeno je 1,1 miliona dinara za aktivnosti čiji je cilj unapređenje položaja romske zajednice u gradu. Podrška se ogleda u kupovini udžbenika za đake u pet osnovnih škola, u kojima ima najviše dece iz romske populacije, kao i u unapređenju uslova stanovanja, pre svega u romskim naseljima Halas i Haladaš, u Čantaviru. Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, Ilija Đukanović naglasio je da je Subotica možda i jedina lokalna samouprava koja ima dva koordinatora za romska pitanja, što pokazuje spremnost za rešavanje brojnih problema sa kojima se suočava ova zajedica.

U programu obeležavanja Dana Roma učestvovali su đaci osnovnih škola „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“ i „Sečenji Ištvan“, koje pohađa najveći broj đaka iz romske populacije. Svetski dan Roma prvi put je obeležen 1971. godine, kada je usvojeno ime pripadnika naroda- Rom, što na maternjem jeziku znači „čovek“.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Još 200 mesta za nove biznis projekte uz podršku države

Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *