Obeležen Svetski dan planete Zemlje

Većina ekoloških udruženja je nizom akcija, koje imaju za cilj podizanje ekološke svesti, proteklog vikenda obeležila 22. april- Svetski dan planete Zemlje. Ovaj datum obeležen je pod sloganom „Kraj zagađenju plastikom“.

Članovi Udruženja građana „Zeleni Subotice“ svake godine se tradicionalno okupljaju i druže sa građanima na Dan planete Zemlje. Ove godine povodom ovog značajnog datuma, građanima su poklanjane sadnice.

U organizaciji Udruženja ljubitelja prirode „Poželi želju“ juče je organizovana akcija čišćenja pešačke staze kroz Subotičku peščaru, a dužina staze iznosi oko 30 km. U akciji su učestvovali članovi Udruženja, studenti Ekonomskog fakulteta, članovi planinarsko-sportskog kluba „Spartak“, te đaci iz eko-planinarske sekcije OŠ „Đuro Salaj“ i OŠ „Sečenji Ištvan“. Ukupno je sakupljeno 135 džakova otpada i napunjen je jedan kontejner od preko 5 kubika. Među sakupljenim smećem dominarala je plastika, poručuju iz Udruženja „Poželi želju“.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana planete Zemlje bila je zagađenje plastikom, a od ove vrste otpada u prirodi su najčešće zastupljene plastične kese. One, pored toga što narušavaju izgled okoline, zagađuju životnu sredinu, poručuje Snježana Mitrović iz Udruženja Terras i dodaje da treba biti oprezan i prilikom uvođenja biorazgradivih kesa koje zbog raspadanja ne narušavaju izgled okoline, ali je pitanje kakav je hemijski sastav ovih kesa i na koji način one utiču na podzemne vode i zemljište. Iz Terrasa pozdravljaju najavu Ministarstva za zaštitu životne sredine o zabrani upotrebe plastičnih kesa.

Proizvodnja plastičnih proizvoda čini oko 8 odsto svetske proizvodnje nafte , a bušenje nafte i prerada u plastiku oslobađa štetne emisije gasova u životnu sredinu.