Obeležen Svetski dan hronične opstruktivne bolesti pluća

Broj lečenih pacijenata od hronične opstruktivne bolesti pluća u Opštoj bolnici Subotica tokom prošle godine bio je oko 200, a do 31. oktobra ove godine od ove bolesti lečeno je 240 pacijenata, rečeno je povodom obeležavanja Svetskog dana hronične opstruktivne bolesti pluća. Ukoliko se otkrije u ranom stadijumu bolest se može zaustaviti, a kvalitet života značajno poboljšati, poručuju stručnjaci.

Veliki broj naših sugrađana došao je da uradi besplatne spirometrijske preglede koje je organizovalo Odeljenje pulmologije Opšte bolnice u Apoteci ispod Gradske kuće, povodom obeležavanja Svetskog dana hronične opstruktivne bolesti pluća. Subotičani su istakli da im mnogo znači kada bez zakazivanja i veoma brzo mogu da obave preglede na koje bi inače morali da čekaju nekoliko meseci.

Hronična opstruktivna bolest pluća je neizlečiva bolest savremenog doba, a broj obolelih po rečima stručnjaka raste iz godine u godinu. Ova bolest uzrokuje trajna oštećenja plućne funkcije koja značajno otežavaju svakodnevni život. Glavni faktori rizika su aktivno i pasivno pušenje i zagađenje vazduha.

Stručnjaci ističu da oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća veoma često ne znaju da boluju od ovog oboljenja, a simptome često pripisuju starenju organizma. Ova bolest najčešće pogađa osobe sa dugogodišnjim pušačkim stažom, te bi one trebalo redovno da se podvrgavaju pregledu pluća.

Dijagnoza hronične opstruktivne bolesti pluća najčešće se postavlja u 3. i 4. stadijumu kada je bolest uznapredovala i kada data terapija može samo da održava trenutno stanje, ali ne može mnogo da pomogne, ističu stručnjaci.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime