Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Dodelom plaketa dobrovoljnim davaocima krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 35, 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektivima, dobitnicima plakete „Široko srce“ Gradska organizacija Crvenog krsta obeležila je sinoć u Velikoj većnici Gradske kuće Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Plakete za davalaštvo nagrađenima je uručio gradonačelnik Stevan Bakić.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta, dr Siniša Trajković izrazio je zadovoljstvo što je zajedno sa Gradom Subotica upriličen ovaj događaj kako bi se izrazila zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi, za, kako je naveo, hiljade spašenih života.

Dobrovoljnim davaocima krvi zahvalila se i načelnica Službe za transfuziologiju Opšte bolnice, dr Anastazija Mrđa, koja je podsetila na činjenicu da zahvaljujući razvijenom dobrovoljnom davalaštu u našoj sredini, Služba za transfuziologiju Opšte bolnice jedna je od sedam, kojima je nakon reogranizacije ostavljena uloga da sakupljaju i obrađuju krv.

Plakete je nagrađenima za davalaštvo uručio gradonačelnik Stevan Bakić, koji je naglasio da Gradska organizacija Crvenog krsta predstavlja istinskog partnera Grada Subotice na zajedničkom trudu za unapređenje zdravlja i kvaliteta života Subotičana. U tom cilju, u gradskom budžetu za ovu godinu predviđeno je 1,68 miliona dinara za akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se od 2005. godine u cilju podizanja svesti građana o važnosti dobrovoljnog i redovnog davanja krvi. Slogan ove godine glasi „Neka svako srce kuca“, a u fokusu je uloga mladih u obezbeđivanju sigurnih rezervi krvi.