Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Puštanjem balona podrške na Gradskom trgu obeležen je Svetski dan dece obolele od raka. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) koje sačinjavaju roditelji, lekari i medicinsko osoblje, volonteri i svi ljudi dobre volje u sklopu kampanje ,,I ja se borim“ predstavilo je novu akciju ,,Stare stvari za novu nadu“.

Aleksandra Trbović je majka Nemanje Trbovića koji je sa 14 godina oboleo od leukemije. Nakon duge i neizvesne borbe koja je trajala 105 nedelja, njen sin se uspešno izlečio u aprilu 2016.godine, a Aleksandra je postala volonter Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

,,Stare stvari za novu nadu“ je humanitarna akcija čiji je cilj prikupljanje sredstava za drugu fazu izgradnje novog dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu za čega je potrebno dodatnih 20 miliona dinara. Udruženje NURDOR ima sedište u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Prema statističkim podacima u Srbiji se na godišnjem nivou od malignih oboljenja leči 500 dece, svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje po jedno dete umre. Malignitet kod dece je izlečiv u 70% slučajeva što znači da imaju veće šanse za izlečenje od odraslih ljudi. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka osnovano je 2003. godine, a njihov zadatak je da olakša živote deci oboleloj od raka i njihovim porodicama pružajući podršku na svim poljima.