четвртак , 18 августа 2022
Naslovna / Društvo / Obeležen Svetski dan bubrega

Obeležen Svetski dan bubrega

U Severnobačkom okrugu je tokom prošle godine od bolesti bubrega, kao osnovnog uzroka smrti, umrlo ukupno 29 osoba, rečeno je povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja „Bolesti bubrega i gojaznost-zdravi stilovi života za zdrave bubrege“ ima  za cilj da istakne činjenicu da je povećanjem znanja i svesnosti o fakorima rizika za nastanak bolesti bubrega kao i promocijom zdravog načina života moguće doprineti sprečavanju nastanka ovih bolesti.

Ivana paket bubrezi

Prema rečima lekara bolesti bubrega čine veliku grupu oboljenja različitog uzroka, toka, kliničke slike i prognoze. Ova oboljenja su najčešće izazvana infekcijama, metaboličkim poremećajima, toksinima, povredama kao i drugim uzrocima i bolestima, a manifestuju se kao upale bubrega i akutna, odnosno hronična smanjena funkcija bubrega. U proseku oko 1 od 10 osoba ima neki stepen hronične bubrežne insuficijencije. Ova bolest se može razviti u bilo kom uzrastu, ali rizik se povećava sa povećanjem godina starosti.

Prema podacima gojazne osobe imaju dva do sedam puta veću šansu za razvoj terminalne bubrežne insuficijencije u odnosu na osobe normalne telesne mase. Takođe, napadi akutnog oštećenja bubrega češće javljaju kod gojaznih osoba te je zato u središtu ovogodišnjeg obeležavanja ukazivanje na gojaznost kao faktor rizika.

U Severnobačkom okrugu je tokom 2016. godine od bolesti bubrega, kao osnovnog uzroka smrti, umrlo ukupno 15 osoba muškog i 14 ženskog pola. Prema rečima lekara, učestalost umiranja značajno raste posle 60. godine života, i to bez obzira na pol.

O autoru Ivana Radinović

Pogledaj i sledeće

Ambrozija u Ulici Miloša Crnjanskog

RTV Yu Eco  i ove godine organizuje akciju „Da se zna ko kosi, a ko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.