Obeležen praznik hrvatske zajednice u Srbiji- Dan prvog saziva HNV-a

Predstavnici hrvatske nacionalne zajednice u petak su proslavili jedan od četiri praznika Hrvata u Srbiji- Dan prvog saziva Hrvatskog nacionalnog veća. Na svečanosti u Velikoj većnici dodeljene su i nagrade istaknutim pojedincima koji su dali svoj doprinos u očuvanju kulture, tradicije i identiteta hrvatske zajednice.
Svečanosti u Gradskoj kući prethodilo je potpisivanje ugovora kojim je Vlada Hrvatske donirala hrvatskoj zajednici u Srbiji novac za kadrovsko osnaživanje zajednice i izgradnju Hrvatske kuće u Subotici. Nakon potpisivanja ugovora, u Velikoj većnici, upriličena je svečanost povodom praznika hrvatske zajedniceu Srbiji, a tom prilikom predsednica HNV-a, Jasna Vojnić je podsetila da je prvi saziv oformljen 15. decembra 2002. godine.
Mislim da je u izgradnji odnosa većine i manjina Srbija pronašla dobro rešenje, rekao je predsednik SVM-a i predsednik Skupštine APV, Ištvan Pastor koji je prisustvovao proslavi praznika hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji. Pastor je naglasio da to ne znači da je u pitanju idealno rešenje, ali je sigurno daleko ispred onoga što imamo u okruženju uključujući i pojedine članice EU.
Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali član GV Ilija Đukanović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i sekretar Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas. U R. Srbiji živi oko 58 hiljada Hrvata.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime