Obeležen Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

U okviru obeležavanja Nedelje Crvenog krsta i Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, gradska organizacija Crveni krst održala je akciju Doborvoljnog davanja krvi u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici.

Vedri i raspoloženi srednjoškolci koje smo zatekli u redu ispred prostorija u kojima se odvijala akcija dobrovoljnog davanja krvi u Srednjoj medicinskoj školi, uliva nadu da su humanost i nesebičnost još uvek među nama. Mnogi od njih krv daju prvi, ali sigurno ne i poslednji put. Kako kažu na akciju su se rado odazvali u želji da time daju svoj doprinos i nekome pomognu.

Današnji dan posvećen je svim dobrovoljnim davaocima krvi, poručuju iz gradske organizacije Crvenog krsta i naglašavaju da bi bez ovog humanog gesta ceo zdravstveni sistem trpeo. Stoga je važno da se o dobrovoljnom davanju krvi govori i skreće pažnja na njegovu važnost, a srednje škole prava su adresa za to.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi tradicionalno se obeležava od 2005. godine, kada je Svetska zdravstvena skupština uvrstila ovaj datum u svoj Kalendar zdravlja.