Obeležen Međunarodni dan starijih osoba

Starost podrazumeva ljude uključene u zajednicu, ljude koji još uvek mogu da daju svoj doprinos i od kojih možemo mnogo da naučimo, poručila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović na Međunarodni dan starijih koji je u Subotici obeležen na gradskom trgu.
Sedamdesettrogodišnja Subotičanka, Zagorka Krtinić, veoma je aktivna u penzionerskim danima. Svakodnevno se druži sa prijateljima iz Gerontološkog kluba u Šantićevoj. Zagorka i u osmoj deceniji igra pikado, odlazi na izlete, putuje, pleše, glumi, makar jednom nedeljno bicklom “skokne” do Palića. Osim sa vršnjacima, Zagorka se rado druži i sa mladima.
Na gradskom trgu, pod sloganom “Zajedno u zaštiti starih 2019.”, održana je manifestacija u kojoj su učestvovali naši najstariji sugrađani, a obeležavanju Međunarodnog dana starijih priključile su se brojne ustanove, udruženja i organizacije koje brinu o starima.
Grad Subotica u budžetu za tekuću godinu izdvojio je sredstva u iznosu od 48,3 miliona dinara za rad Gerontološkog centra, podsetio je član GV Ilija Đukanović, te dodao da grad pomaže i druge ustanove i organizacije koje vode brigu o najstarijima.
Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović istakla je da država izdvaja značajna sredstva za finansijsku podršku najstarijim sugrađanima. Takođe, država je posvećena radu na razvijanju zdravstvenih usluga, te usluga socijalne zaštite, .
Na teritoriji Grada Subotice ima 32 hiljade penzionera, a prosečna starost stanovnika Subotice, prema poslednjim istraživanjima, je viša od 42 godine.