Obeležen Međunarodni dan starijih osoba

Lokalna samouprava nastaviće i u narednom periodu da pruža punu podršku starijim sugrađanima, rečeno je na otvaranjeu izložbe “Izolacija, inspiracija” u gerontološkom klubu “Centar I”. Ovom izložbom obeležen je Međunarodni dan starih u našem gradu.
Na izložbi su predstavljeni radovi članova klubova i korisnika Domova nastalih u toku pandemije Covid19. Kako kaže Ana Mukić, član gerontološkog kluba “Bajnat”, ove godine sve je drugačije,a s obzirom da nije bilo moguće druženje i zajednički rad, svi učesnici su se samostalno angažovali i radili od kuće. Uložen je veliki trud, te je radost što je organizovana ova izložba, još veća.Briga o starijima, odnosno pravovremeni odgovor na njihove potrebe od ključne su važnosti, istkala je direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović. Postoje mnogi problemi sa kojima se suočavaju naši najstariji, mnogo toga je urađeno po tom pitanju, ali posla još ima, rekla je Paunović.
Tradicionalno obeležavanje Međunarodnog dana starih u organizaciji Gerontološkog centra, ove godine s obzirom na trenutne okolnosti realizovano je u nešto drugačijim uslovima.
Član GV zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, čestitajući ovaj dan našim najstarijim sugrađanima istakao je, da podrška grada za najstarije neće izostati ni u narednom periodu. Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14.decembra 1990.godine, kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.