Obeležen Međunarodni dan dece obolele od raka

Puštanjem balona u znak sećanja na svu decu koja su preminula od malignih bolesti i u znak podrške za sve mališane koji vode bitku protiv raka, u subotu je na glavnom gradskom trgu obeležen Međunarodni dan dece obolele od raka. Organizator obeležavanja ovog datuma u našem gradu bilo je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka-NURDOR.

Pavle Vekić je otac deteta koje već sedam dugih godina vodi bitku sa opakom bolešću. Njegovom sinu je sa svega 7 meseci života dijagnostikovan tumor na mozgu, a nakon 7 godina operacija i hemioterapija, njihova porodica i dalje vodi bitku sa tumorom. Pavle poručuje da je roditeljima dece obolele od raka, kao i samoj deci, popred svega ostalog, jako važna podrška i osnaživanje roditelja za borbu koja ima predstoji.

Moto ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana dece obolele od raka bio je “Zagrli snažno, jer mnogo je važno” te su se svi koji su se u subotu u 13 časova našli na Trgu u centru grada zagrlili i na tan jačin poslali podršku svoj deci koja vode bitku svog života. Simbolično je u vazduh pušten i balon u znak sećanja na svu decu koja su preminula od raka i kao znak podrške za svu decu koja vode bitku sa nekom malignom bolešću. Međunardni dan dece obolele od raka obeležen je raznim aktivnostima na Trgu: plesom, muzikom, bojenjem, radionicama za mame i odbojkom. I ove godine manifestacija je imala humanitarni karakter.

Prema podacima iz ZZJZ Subotica, u našoj zemlji rak kod dece i adolescenata čini oko 0,7% u strukturi obolevanja od svih malignih bolesti. Svake godine se u Srbiji regitruje oko 315 dece, oba pola, između 0 i 19 godina sa nekom vrstom maligniteta. Leukemija, tumori mozga i limfomi čine najčešće maligne bolesti u detinjstvu.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime