Obeležen Međunarodni dan biodiverziteta

Mere aktivne zaštite prirode koje se preduzimaju pokazuju veliki uspeh, neke od biljnih i životinjskih vrsta, poput orhideje i čaplje govedarice, koje godinama nisu bile prisutne, ponovo su na ovim područjima, navode iz Javnog preduzeća “Palić – Ludaš”. Povodom obeležavanja Međunarodnog dana biodiverziteta, prisustvovali su i gosti iz Nacionalnog parka “Kiškunšag” iz Mađarske.
Biodiverzitet je osnova života na planeti i ima direktan uticaj na život svih ljudi, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana biodiverziteta, dugogodišnja saradnja između Javnog preduzeća “Palić – Ludaš” i kolega iz Nacionalnog parka “Kiškunšag” iz Mađarske,obeležena je u Specijalnom rezervatu prirode “Ludaško jezero”. Upravljači zaštićenih područja podsećaju na značaj raznolikosti živog sveta i potrebu njegovog očuvanja.
Saradnje ovog tipa idealna su prilika za razmenu znanja između čuvarske i stručne službe, ovom prilikom zajednički rad obuhvatio je projekat markiranja ptica kao i evidentiranje biljaka na ovom području. Kroz prstenovanje ptica otkrivaju se važni faktori bitni za pravilnu zaštitu pojedinih vrsta. Mere koje se preduzimaju u zaštiti biodiverziteta pokazuju značajne rezultate kada su u pitanju vrste ptica ovog područja.
Životna staništa ovog regiona su veoma osetljiva, veliki deo područja je pod poljoprivrednim zemljištem i pritisak čoveka je veliki. Mere za zaštitu staništa koje se primenjuju pokazuju i više nego pozitivne rezultate, poručuju iz Javnog preduzeća “Palić – Ludaš”.
Poseta saradnika iz Mađarske Specijalnom rezervatu prirode “Ludaško jezero” prva je u ovoj godini.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime