Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

U Subotici su tokom prošle godine pokrenuta 3 slučaja trgovine ljudima, dok je ove godine, do sada, pokrenut 1 slučaj, pokazuju podaci Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Kako bi se našim sugrađanima skrenula pažnja na problem trgovine ljudima, u centru grada su tokom prepodneva deljeni leci sa osnovnim informacijama o ovoj društvenoj pojavi. Više od 600 učenika OŠ “Sečenji Ištvan” slušalo je predavanje na temu prevencije i prepoznavanja svih oblika trgovine ljudima, dok su u Crvenom krstu takođe održane radionice na ovu temu.

Tokom 2018. godine u Višem javnom tužilaštvu u Subotici pokrenuta su 3 slučaja za delo trgovine ljudima, dok je u ovoj godini, do sada, pokrenut 1 takav slučaj, navode iz Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Žrtva trgovine ljudima može biti svako bez obzira na pol, godine ili stepen obrazovanja, te je potrebno od najranijeg uzrasta govori o ovoj temi, poručeno je povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Iz Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima najavljuju da će do kraja godine biti organizovana i tribina na temu radne eksploatacije, budući da je primećeno da dosta naših sugrađana odlazi na rad u inostranstvo.