Obeležen Dan velikog prela

Centar za kulturu Bunjevaca pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, u nedelju je obeležio jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, Dan velikog prela.

Bunjevački nacionalni praznik “Dan velikog prela” obeležava se preko sto godina. Obeležavanjem ovog dana bunjevačka nacionalna manjina ukazuje na značaj negovanja svoje kulture, jezika i običaja. Dočarana pesmom i igrom, tradicija je nastavljena i ove godine.

Slavlje je ove godine veće i svečanije jer bunjevačka nacionalna zajednica prvi put obeležava svoj nacionalni praznik u gradu gde je bunjvački jezik i u zvaničnoj upotrebi, rekla je Suzana Kujundžić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

U ime lokalne samouprave nacionalni praznik Bunjevcima čestitao je Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za privredu, a među gostima je bio i narodni poslanik u Narodnoj skupštini i predsednik Odbora za dijasporu, Milimir Vujadinović.

I ove godine, pored tradicionalnog kulturnog programa prela, održan je izbor za najlepšu pesmu i najlepšu prelju Velikog bunjevačkog prela. Za najbolju pesmu o prelu izabrana je „Preljska pisma“ Geze Babijanovića. Za najlepšu prelju izabrana je Dunja Babić, dok je prva pratilja Jovana Francišković, a druga Milica Anđelković.