Obeležen Dan Velike narodne skupštine

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeležen Dan Velike narodne skupštine, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca.

Kao nacionalni praznik, bunjevačka nacionalna manjina obeležava 25. novembar 1918. godine kada je u Novom Sadu održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju ovih krajeva Kraljevini Srbiji.

Čestitajući Bunjevcima praznik, gradonačelnik Stevan Bakić, u svom obraćanju istakao je da se i danas, u savremenoj Srbiji nakon tri decenije vraćamo na polazne i zdrave osnove, slavimo ponovo istinske praznike naše državotvornosti i identiteta, kao i one koji su nam zajednički sa bratski narodima.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević koja je podsetila da je od 2018. godine Dan Velike narodne skupštine i zvanično proglašen za jedan od najznačajnijih datuma u Vojvodini.

Na svečanosti, predstavljena je i knjiga „Bunjevci u procepu stvaranja nacionalnog identiteta“ autora profesora dr Saše Markovića, dekana Pedagoškog fakulteta u Somboru.