Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen – kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi obeležen je 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

Pre 77 godina nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svetskom ratu i time je okončan najveći rat u istoriji koji je odneo preko pedeset miliona života i koji se više nikada ne sme ponoviti, rekao je sekretar Gradske organizacije SUBNOR-a, Nikola Ivošević.

Subotica dva puta godišnje odaje počast palim junacima koji su se borili protiv najvećeg zla u istoriji sveta – 10. oktobra, na dan kada je naš grad oslobođen 1944. godine i 9. maja, na dan pobede nad fašizmom 1945. godine. Današnji datum ponos je svih slobodoljubljivih naroda sveta, a najviše onih koji su za slobodu najviše žrtvovali, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položili su i načelnik Severnobačkog okruga, Bojan Šoralov, predstavnici ambasade Rusije u Srbiji, Jevrejske opštine i mnoge druge organizacije i udruženja.