Obeležen Dan oslobođenja Subotice

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen kompleks palim Crvenoarmejcima u Dudovoj šumi, obeleženo je 78. godina od oslobođenja Subotice u II Svetskom ratu.

Herojskih podviga naših predaka prisetio se predsednik gradske organizacije SUBNOR-a, Maksim Bakrač koji je rekao da je ovo jedan od najvećih dana za Suboticu jer nema ništa vrednije od slobode.

I gradonačelnik Stevan Bakić rekao je da Subotica danas obeležava jedan od najvažnijih datuma u istoriji grada. On je podsetio da su 10. oktobra 1944. godine borci Subotičkog partizanskog odreda i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije u sadejstvu sa vojnicima Crvene armije oslobodili Suboticu od fašističkih okupatora. Bakić se prisetio i Jovana Mikića Spartaka koji je na dan kada je njegov grad oslobođen smrtno ranjen, a nešto kasnije je poginuo i Tivadar Felegi, komandant Bataljona. Bakić je istakao da je poznato da su u Subotici antifašistički pokret činili ljudi različite nacionalnosti i veroispovesti, različitog socijalnog statusa i obrazovanja, ali jedinstveni u borbi za slobodu.

Nakon komemorativnog skupa ispred Spomenika žrtvama fašizma, venci su položeni i na Spomen kompleks palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.