Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen-kompleks palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, u nedelju je obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić. On je istakao da je Spomenik žrtvama fašizma svetinja za Suboticu, jer su pod njim sahranjeni oni koji su, pre 77 godina odlučno stupili u borbu protiv zla koje je okupiralo njihovu grudu više od tri godine. Bakić je naglasio da je proterivanje četiri hiljade subotičkih Jevreja u logore smrti bio vrhunac strahota, a da je svemu tome na kraj stala herojska Crvena armija, koja je zajedno sa Subotičkim partizanskim odredom, 10. oktobra 1944. godine oslobodila naš grad.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Maksim Bakrač, izrazio je zahvalnost lokalnoj samoupravi na negovanju svetlih tradicija Narodnooslobodilačke borbe, naglasivši da je ovaj praznik najvažniji za Suboticu.

Venci su nakon komemoracije položeni i na Spomen-kompleks palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.