Obeležen Dan Nacionalnog saveta Bunjevaca

U Plavoj sali Gradske kuće u petak je svečanom sednicom obeležen Dan nacionalnog saveta Bunjevaca. Ovo je jedan od četiri praznika bunjevačke nacionalne manjine.

U povodu obeležavanja Dana nacionalnog saveta Bunjevaca dodeljene su nagrade za doprinos očuvanju bunjevačke kulture i nacionalnog identiteta. Jedan od dobitnika priznanja „Ambrozije Šarčević“ za doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada je dr Drago Njegovan koji već 12 godina izučava istoriju Bunjevaca.

Nacionalni savet Bunjevaca u petak je proslavio 15. godina od osnivanja. Ovo je treći saziv Saveta, a poslednji u ovom sazivu. Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, Suzana Kujundžić Ostojić je sumirajući rad Saveta istakla da je zadovoljna onim što je učinjeno.

Za četvrt veka rada na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca priznanje je u petak dobio Bunjevački kultruni centar. Dr Aleksandar Raič i dr Drago Njegovan dobitnici su priznanja „Ambrozije Šarčević“ za doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada. Nagrada „Mara Đorđević Malagurski“ za poseban doprinos u oblasti kulture pripala je Kati Kuntić, a za pokretanje amaterskog filmskog stvaralaštva Branku Pokorniću. Za poseban doprinos u oblasti obrazovanja priznanje „Mijo Mandić“ dobila je Mirjana Savanov, dok je nagrada „Kalor Milodanović“ pripala Stevanu Nemetu, za pokretanje prve radio emisije na bunjevačkom jeziku.